Föreningsintyg & Licensansökningar

Här skall vi försöka samla lite "bra-att-ha" information om föreningsintyg och licensansökningar.
Observera att detta är ren information så som vi uppfattat det och det kan finnas felaktigheter. Aktuell och korrekt information finns på www.polisen.se

Om något är fel eller ändrat, hör gärna av er så uppdaterar vi sidan!

"Ny licens"

Om du skall söka licens på ett för dig nytt vapen gäller följande:
- Du behöver ett föreningsintyg från föreningen. Se nedan.
- Du skall ha varit medlem och aktiv i föreningen i minst 6 månader.
- Första vapnet skall vara i kaliber .22. Grövre vapen efter 1 år.
- Du behöver ha ett godkänt vapenskåp och ett intyg som styrker detta.
- Köper du vapnet från en vapenhandlare kan dom hjälpa dig att fylla i ansökningsblanketten.
- Ansökan fyller du i och lämnar/skickar till polisen (du kan även ansöka elektroniskt på polisens web).

Kostnaden för ansökan är f.n. 700:- för första vapnet. Har du redan ett vapen och ansöker om fler kostar det 250:-

Blanketten du skall fylla i heter "Vapenlicens PM 551.1 - Ansökan" och finns på polisens hemsida.
Om du söker licens på ett helt nytillverkat vapen kan du istället söka ett inköpstillstånd vilket är i princip samma som en vanlig ansökan men utan att vapnets serienummer anges. Blanketten för detta heter "Inköpstillstånd PM 551.5 - Ansökan"

Polisen har en lathund för hur man fyller i blanketten. Denna hittar du här!

"Förnyad licens"

Att förnya en tidsbegränsad licens är i polisens ögon mer eller mindre som att söka en helt ny licens enligt ovan. Du behöver ett föreningsingtyg (se nedan) som visar att du varit aktiv.

Blanketten är samma som för en ny licens: "Vapenlicens PM 551.1 - Ansökan"
Kostnaden för att söka om en tidsbegränsad licens är 250:-

Polisen har en lathund för hur man fyller i blanketten. Denna hittar du här!

"Föreningsintyg"

För att få vapenlicens för målskytte behöver du visa att du är medlem och aktiv i en skytteförening.
Detta görs genom blanketten "Medlemsskap i skytteförening PM 551.24 - Föreningsintyg"

För medlemmar i Borås Pistolskyttar får man denna på följande sätt:
- Se till att du uppfyller kraven (guldserier, avklarad kurs, "gröna kortet" m.m.)
- Skriv ut och fyll i blanketten. (På sidan 3 och 4 i blanketten finns instruktioner för vad som skall fyllas i)
- Ta med den ifyllda blanketten till ett av föreningens styrelsemöten.
- Har du varit skötsam, aktiv och uppfyller kraven så kommer styrelsen besluta om att utfärda ett föreningsintyg till dig.
- Föreningens sekreterare skickar den ifyllda och underskrivna föreningsintyget till polisen.

Krav på aktivitet

Föreningsintyget visar för polisen att du är en aktiv skytt som har behov av det aktuella vapnet.
De krav som polisen ställer för att man skall räknas som aktiv finns i polisens föreskrifter som du kan läsa här: FAP 551-3 - RPSFS 2009:13
Man har senare även klargjort kraven speciellt för enhandsvapen i ett tillägg: FAP 551-3 - PMFS 2016:4

Sammanfattat gäller följande: (OBS, som sagt, detta är vår tolkning av föreskrifterna...)

Första vapnet:
Medlem i föreningen i 6 månader. Under de senaste 6 månaderna tränat eller tävlat i genomsnitt minst två gånger per månad.

Ytterligare vapen:
Under de senaste 6 månaderna tränat eller tävlat i genomsnitt minst en gång per månad.
SAMT under de senaste 6 månaderna tränat eller tävlat två gånger med varje vapen som skytten redan har licens för.

Vid förnyelse av tillstånd:
Fortfarande aktiv medlem i föreningen. Tränat eller tävlat med sökt vapen minst fyra gånger under de senaste två åren.

Uppdaterad: 2017-08-01 21:39
Skribent: Christian Mohr